Turvallisesti diginä - Tutustuvat käyttäjät
Tutustuvilla käyttäjillä voi olla pelkoja ja ennakkoluuloja digimaailman turvallisuutta koskien. Keskeistä on lisätä heidän luottamustaan siihen, että digimaailmassa voi toimia turvallisin mielin, kun muistaa tietyt perusasiat.
Harjoitus 1. Miten toimin turvallisesti internetissä?
- Ryhmäläisten kanssa käydään keskustellen läpi keskeiset asiat, joilla he voivat edistää tietoturvallisuutta. Materiaalia keskustelun tueksi löytyy täältä Tietoturvallisuuden perusteet | Jamk
- Ryhmäläisten kanssa voidaan katsoa yksi keskeinen tai useampi tallenne, ja keskustella niistä yhdessä. Tallenteet löytyvät täältä Tietoturvallisuuden perusteet | Jamk
- Ohjaaja voi hyödyntää taustamateriaalina tai tarkastella yhdessä ryhmäläisten kanssa julkaisua Digiturvallisuuden yleisopas yrityksille. Julkaisu löytyy pdf- muodossa täältä CYBERDI | Jamk kun avaat verkkosivun ja vierität sivua alaspäin.
- Katsokaa tallenne Turvallinen salasana. Testatkaa sen jälkeen erilaisia salasanoja Digitreenit: Salasanakone – testaa, kuinka nopeasti salasana murretaan | Tietoturva | Digitreenit | yle.fi
Keskustelukysymyksiä:
- Millaiseen tietoon digimaailmassa voin luottaa?
- Mitä tietoja minusta on näkyvillä eri sovelluksissa ja ympäristöissä?
- Miten voin itse vaikuttaa turvallisuuteen digitaalisia laitteita, sovelluksia ja ympäristöjä käyttäessäni?
- Mistä tunnistan erilaiset huijaukset?
Harjoitus 2. Kuinka turvalliseksi koet digitaalisten laitteiden ja internetin käytön?
Harjoituksen avulla ryhmäläiset voivat jakaa kokemuksiaan digimaailman turvallisuudesta. Samalla ohjaaja saa tietoa ryhmäläisten kokemuksista voidakseen huomioida nämä teeman käsittelyssä ja materiaalien valinnassa.
Harjoitukseen tarvitaan lattiatilaa noin 3-5 m x2 m. Tilaan muodostetaan kuvitteellinen tai esimerkiksi maalarinteipillä merkitty jana. Janan toinen pää kuvaa kokemusta, että digimaailma on turvallinen. Janan toinen pää kuvaa kokemusta, että digimaailma on pelottava. Ohjaaja pyytää ryhmäläisiä asettumaan janalle sellaiseen kohtaan, joka kuvastaa heidän omaa kokemustaan digimaailman turvallisuudesta. Lopuksi ohjaaja tarjoaa osallistujille mahdollisuutta kertoa, millä perusteella he valitsivat oman paikkansa janalla.
Harjoitus 3. Mitä tunteita digiturvallisuus herättää?
Käsitellään seuraavia kysymyksiä keskustellen ja materiaalin avulla. Keskustelua voidaan käydä ensin pareittain ja sen jälkeen koko ryhmän kesken. Ohjaaja voi koota ryhmäläisten ajatuksia esimerkiksi yhteiselle Jamboard alustalle kaikkien nähtäville.
- Millaisia tunteita ja digimaailman turvallisuus herättää? Valitse tunteitasi kuvaava digitunnekortti tai säätilakortti Mika-fiilis-Saatilat-kuvilla-ja-sanoilla.pdf (ryhmarenki.fi)
- Millaisia ajatuksia sinulle tulee mieleen internetin käytön turvallisuudesta?
- Onko sinulla tai jollakin läheiselläsi tai tuttavalla kokemuksia digimaailman turvallisuudesta? Millaisia nämä kokemukset ovat?
Välitehtävä
Valitse jokin asia, joka voisi edistää tietoturvallisuuttasi. Huomioi tämä asia, kun käytät digilaitetta ja toimit internetissä.