Terveyttä ja hyvinvointia digitaalisesti - Tutustuvat käyttäjät
Käydään yhdessä läpi terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä mahdollisuuksia. Esitellään keskeiset julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä omahoitoon liittyvät vaihtoehdot ryhmän tarpeiden mukaisesti. Opastetaan luotettavan terveyttä ja hyvinvointia koskevan tiedon löytämisessä.
Harjoitus 1. Oman alueen terveys- ja hyvinvointipalvelut
Etsikää oman asuinalueenne hyvinvointialueen internetsivut.
Voitte harjoitella sivuston käyttämistä seuraavien kysymysten avulla:
- Onko tieto esitetty selkeästi ja helposti ymmärrettävässä muodossa?
- Löytyykö sivulta hakutoiminto, esimerkiksi suurennuslasi-kuvake?
- Mitä asioinnin mahdollisuuksia sivuilla on mainittu?
- Voitteko käyttää palvelua käymällä paikan päällä, puhelimitse tai verkko-asioinnin/videoyhteyden välityksellä?
- Milloin voisit ajatella käyttäväsi verkkoasiointia tai videoyhteyttä?
- Onko alueellanne tarjolla chat-palveluja? Minkä niminen chat-palvelu on käytössä?
- Milloin chat-toimintoa kannattaisi käyttää sen sijaan, että soittaisi?
Tässä vinkkejä siitä, mitä voitte etsiä: laboratorio- ja rokotusajanvaraus, työttömän terveystarkastus, hoitajan tai lääkärin ajanvaraus.
Tutustukaa OmaKanta -palveluun verkkokoulun kautta. Etsikää hakukoneella: OmaKannan verkkokoulu - Kansalaiset - Kanta.fi
Harjoitus 2. Digitaalisuus terveyden ja hyvinvoinnin tukena
Etsikää internetistä sivustoja ja harjoituksia, jotka tukevat terveyttä ja hyvinvointia. Tutustukaa erilaisiin terveys- ja hyvinvointisovelluksiin. Tehkää näitä toimintoja yhdessä ryhmän tarpeiden ja mielenkiinnon mukaisesti.
- Etsikää taukojumppaa ja toteuttakaa sitä. Turvallisia jumppia löytyy hakusanoilla: "Selkäkanava", "Jumppakissa" ja ”UKK-instituutti taukojumppa”
- Etsikää rentoutusharjoituksia ja kokeilkaa niitä. Hyviä harjoituksia löytyy Mieli ry:n, Oivamielen ja Mielenterveystalo.fi -sivustojen kautta.
- Etsikää erilaisia terveyssovelluksia liikuntaan, ravitsemukseen, uneen, palautumiseen ja tottumusten muuttamiseen. Tutkikaa, miten nämä sovellukset voivat auttaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.
- Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa toinen henkilö tarvitsee apua. Etsikää tietoa defibrillaattorin käytöstä sydänpysähdyksen tapauksessa. Löytäkää lähin defibrillaattori esimerkiksi Defi.fi -rekisteristä tai 112-sovelluksesta
- Tutustukaa 112-sovellukseen, ja etsikää ohjeita hätätilanteessa toimimiseen.
Harjoitus 3. Luotettava terveystieto
Keskustelkaa siitä, mistä sivustoilta kannattaa etsiä luotettavaa terveystietoa. Tutustukaa luotettaviin sivustoihin, ja kiinnittäkää huomiota tiedon luotettavuuden arviointiin. Näitä aiheita ja harjoituksia löytyy "Tiedon haku ja arviointi internetissä" -teemasta.
Etsikää mielenkiintoista tietoa ja arvioikaa, kuinka helposti ja selkeästi tieto on saatavilla. Hyödyntäkää myös "Digitoiminta sujuvaksi" -teeman antamia vinkkejä.
- Terveyskylä.fi -sivusto tarjoaa luotettavaa ja ajantasaista tietoa erilaisista terveysongelmista. Tietoa voi etsiä terveyskylän eri teemoihin perustuvista taloista. Hyvä tapa aloittaa tutustuminen on valita talo, jossa saavutettavuus on hyvin huomioitu, kuten Aivotalo. Esittelyn jälkeen jokainen voi tutkia itseään kiinnostavaa taloa.
- Duodecim terveyskirjasto tarjoaa luotettavaa tietoa terveydestä.
Välitehtävä
Valitkaa yksi taukojumppa tai rentoutusharjoitus, ja toteuttakaa se.