SavottaHackathon

SavottaHackathon – Uutta liiketoimintaa tekstiiliteollisuuden sivuvirroista 

SavottaHackathon tekstiilijätettä

EU:n jätedirektiivin muutos tulee muuttamaan merkittävästi tekstiilijätteiden hyödyntämistä, koska vuoteen 2025 mennessä Euroopan maiden on järjestettävä tekstiilijätteiden erilliskeräys. Suomessa tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoite tulee voimaan jo vuodesta 2023 lähtien, jolloin yritysten pitää toimittaa poistotekstiilinsä kierrätettäväksi. Hackathonin tavoitteena on löytää uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Finn-Savotta Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. Hackathonin tavoitteena on lähteä hakemaan ideoita ja yhteistyökumppaneita sekä herättelemään uusia teollisuudenaloja ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää erilliskerättyä tekstiilijätettä ja korvata osa neitseellisistä raaka-aineista kierrätysmateriaaleilla. Kuten vanha sananlasku kertoo, niin toisen roska voi olla toisen aarre!

Suomessa syntyy yli 100 000 tonnia tekstiilijätettä vuodessa. Tästä määrästä jopa 80 % päätyy yhä energiajätteeksi ja polttoon. Uuden jätelain myötä tekstiilialan yrityksille tulee jo ensi vuonna lakisääteinen velvollisuus tekstiilijätteen erilliskeräykseen, mutta kaikille jakeille ei ole vielä olemassa käsittelypolkua ja hyödyntäjää. Hackathonin tavoitteena on löytää uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Finn-Savotta Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille.

Hackathonin tavoitteena on lähteä hakemaan ideoita ja yhteistyökumppaneita sekä herättelemään uusia teollisuudenaloja ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää erilliskerättyä tekstiilijätettä. Erilliskerätyn tekstiilijätteen hyödyntäjille aukeaa lakimuutoksen myötä uusia markkinoita paitsi Suomessa, myös kaikissa muissa EU-maissa, joten alaan liittyy myös merkittävää vientipotentiaalia.

Finn-Savotta Oy:n tuotteiden (mm. rinkat, reput ja Suomen Puolustusvoimien puolijoukkueteltat) valmistuksessa syntyvä tekstiilijäte on erittäin kestävää ja teknistä materiaalia. Tuotannossa kiinnitetään paljon huomiota siihen, että mahdollisimman iso osa materiaalista hyödynnetään ja jätteen synty pidetään minimissä. Siitä huolimatta hyödyntämättä jäävää sivuvirtaa syntyy noin 30 t/v, ja tällä hetkellä materiaali menee muiden hyödyntämistapojen puuttuessa energiajätteeksi ja polttoon tai kaatopaikalle loppusijoitettavaksi.

Esimerkiksi teltan valmistuksessa syntyvä hukkapala on vahvaa (n.350g/m2) puuvillan ja polyesterin sekoitekangasta, joka on sisäpuolelta pinnoitettu polyuretaanilla, ja kankaan toiselle puolelle on tehty IR- käsittely, minkä ansiosta materiaali ei erotu pimeänäkölaitteilla. Materiaali on erittäin kestävää, käsitelty palonestoaineilla ja suojattu myös hometta vastaan. Reppujen, rinkkojen ja muiden rensseleiden päämateriaali on puolestaan 1000 denierin vahvuista Cordura-polyamidikangasta. Verrokkina materiaalin kestolle kerrottakoon, että normaalit nylon sukkahousut ovat vahvuudeltaan 20-60 denieriä, sadekamppeet siellä 200 denierin luokkaa ja kunnon vahvat ulkoiluhaalarit jossain 300 denierin kieppeillä. Luonnollisesi myös reppukangas on pinnoitettu polyuretaanilla vedenpitäväksi ja sille on tehty IR- käsittely. 

Materiaali on siis erittäin vahvaa, kestävää, sitkeää ja teknistä keinokuitua. Tämä tekee hukkamateriaalin uusiokäytöstä haastavaa.

Kankaan leikkuussa syntyy paitsi pienempiä hukkapaloja, myös pitkä yhtenäinen soiro, hulpioreuna, jota syntyy tuotannossa jatkuvasti. Tämä materiaali pystyttäisiin leikkuuvaiheessa tarvittaessa erottelemaan helposti erilleen.     

Hackathonin tavoitteena on löytää selkeä liiketoimintamalli ja teollinen yhteistyökumppani tai kumppaneja, jotka pystyisivät toimimaan mahdollisimman prosessimaisesti ja vastaanottamaan tekstiilituotannon sivuvirtana syntyviä materiaaleja säännöllisesti. Mahdollisia materiaalien hyödyntämiskohteita voisivat olla esim. hyödyntäminen uusien tekstiilituotteiden tai erilaisten materiaalien valmistuksessa (esim. lanka, kuitu, kuitukankaat, eristemateriaalit, akustiikkalevyt, ilmansuodattimet), täyteaineena tai komposiittimateriaaleissa. Mahdollisuuksia on siis monia tekstiiliteollisuuden ulkopuolellakin, ja ratkaisu materiaalin hyödyntämiseen saattaa löytyä joltain ihan muulta toimialalta. 

#kiertotalous #kierrätysmateriaalit #sivuvirrat #tekstiilijäte #tekstiiliteollisuus #vastuullisuus #kestävyys 

Tervetuloa ratkaisemaan haastetta!

 

Mikä SavottaHackathon?

BioPaavo ja Kasvu Open avaavat yhteistyössä Finn-Savotta Oy:n kanssa Hackathonin, jonka tavoitteena on löytää uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Finn-Savotta Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. Hackathonin avulla Finn-Savotta Oy hakee potentiaalisilta yhteistyökumppaneilta ehdotuksia ja win-win-liiketoimintamalleja, joiden avulla tekstiilituotannon sivuvirtana syntyviä materiaaleja voitaisiin hyödyntää mahdollisimman prosessimaisesti. Ratkaisu materiaalin hyödyntämiseen voi löytyä esimerkiksi joltain toiselta toimialalta.

Finn-Savotta Oy

Finn-Savotta suunnittelee ja valmistaa korkealaatuisia funktionaalisia varusteita vaativaan ammatti- ja vapaa-ajan käyttöön. Painopisteenä kantolaite- ja majoitejärjestelmät, kattava valikoimamme sisältää pientarvikkeita, reppuja, rinkkoja, yöpymisvälineitä ja monipuolisia telttoja.

Toimimme sekä kuluttaja-, että B2B- ja viranomaismarkkinoilla. Asiakkaitamme ovat ulkoilmaharrastajat, pelastusjärjestöt, puolustusvoimat ja monet muut viranomaiset niin kotimaassa kuin maailmallakin.  

Kykyihimme kuuluvat tutkimus, kehitys ja suunnittelu, raskastekstiiliompelu, laserleikkuu, 3D-suunnittelu ja –tulostus, metallintyöstö, automaatio, lämpömuovaus, materiaalien tuntemus ja vahva tahto jatkuvasti kehittää käsitystämme loppukäyttäjän tarpeista.  

  • Perustettu 1955, perheyritys
  • Päämaja ja tuotantotilat Suomessa, Karstulassa
  • Tytäryhtiö Savotta Oü ja tuotantotilat myös Virossa, Tartossa
  • Yhteensä n. 110 työntekijää.
  • Yli 50 vuotta yhteistyötä Suomen puolustusvoimien kanssa
  • Sertifikaatit: ISO 9001:2015, AQAP 2110 Ed D, ISO 14001: 2015, Facility Security Clearance

 

Osallistujat

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tiimisi voi koostua oman organisaatiosi edustajista tai voit muodostaa organisaatiorajat ylittävän joukkueen juuri tätä haastetta varten!



Lue tarkemmat osallistumissäännöt ›

Tuomaristo

Tuomaristoon kuuluvat edustajat Finn-Savotta Oy:stä, BioPaavo by JAMK:sta, sekä 1-2 muusta asiantuntijaorganisaatiosta.

Miksi kannattaa osallistua?

  • Löydät uusia liiketoimintamahdollisuuksia: Sinulla on mahdollisuus pitkäkestoiseen yhteistyöhön, kehittyvään liiketoimintaan ja tarvittaessa tuotekehitysyhteistyöhön toimeksiantajayrityksen kanssa 
  • Finalistina saat asiantuntijat sparraajiksesi ratkaisujen hiomisessa ja yhteistyön rakentamisessa 
  • Pääset verkostoitumaan muiden osallistujien ja asiantuntijoiden kanssa

Aikataulu

  • Haasteen julkaisu ke 30.3.2022
  • Webinaarissa ”Hukkatekstiilin uusi elämä” pe 22.4.2022 klo 9:00 - 11:00 Finn-Savotta Oy kertoo lisää haasteesta ja samalla kuullaan alan asiantuntijoilta laaja kattaus muuttuvasta tekstiilijätelainsäädännöstä, tekstiilin kierrätyksestä ja tekstiilin uusiokäytöstä. Tutustu webinaarin tallenteisiin ›
  • Ilmoita ideasi ja tiimisi mukaan haasteeseen viimeistään ke 4.5.2022. Alustavassa ehdotuksessa sinun tulee kuvata lyhyesti ideasi ja tiimi, jolla osallistut haasteeseen. 
  • Jatkoon valitut ideat ja tiimit julkaistaan viimeistään pe 6.5.2022 
  • Kick-off -tilaisuus järjestetään pe 20.5.2022 klo 9 - 11, jolloin osallistujatiimit tapaavat toisensa ja toimeksiantajayrityksen edustajat. Kick-off tilaisuudessa Finn-Savotta Oy kertoo osallistujatiimeille lisää toimeksiannosta. Tilaisuuteen voi osallistua BioPaavossa Saarijärvellä tai verkon kautta. Kick-off -tilaisuuden jälkeen on myös mahdollista vierailla Finn-Savotta Oy:n tehtaalla Karstulassa.
  • Hackathon-päivä järjestetään ti 14.6.2022 klo 9 - 16, ja päivän päätteeksi valitaan voittaja(t). Tilaisuuteen voi osallistua BioPaavossa Saarijärvellä tai verkon kautta.

Kick-off tilaisuuden aikataulu 20.5.2022

8:45    

Zoom-linkki auki etäosallistujille sekä kahvitarjoilu BioPaavossa paikalla olijoille

9:00    

Tilaisuuden avaus, Tervetuloa! Annimari Lehtomäki, BioPaavo & Minna Lappalainen, JAMK Biotalousinstituutti

9:20    

Savotan yritysesittely, toimeksiannon tarkempi kuvaus, Laatupäällikkö Harri Rautiainen, Finn-Savotta Oy

9:50    

Tiimien esittäytyminen (n. 10 min/tiimi + aikaa muutamalle kysymykselle/kommentille)

10:45    

Mahdollisuus lisäkysymyksille + jatkotyöskentelyohjeet hackathonpäivään valmistautumiseen

11:00    

Lounas

11:30    

Lähtö Karstulaan Finn-Savotta Oy:n tehtaalle, Onnelantie 2, 43500 Karstula (omilla autoilla, kimppakyydit mahdollisia)

12:00   

Vierailu Finn-Savotta Oy:n tehtaalla

Ilmoittaudu mukaan haasteeseen!

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Lisätietoja

Annimari Lehtomäki, Johtava asiantuntija, BioPaavo: [email protected], puh. 050 464 2563

Harri Rautiainen, Laatupäällikkö, Finn-Savotta Oy: [email protected], puh. 0400 314 600

Järjestäjä

BioPaavo by Jamk on biotalouden yrityskiihdyttämö, jonka tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja globaalisti merkittäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi kansainvälisessä biotalouden toimintaympäristössä. BioPaavon keskeisinä tehtävinä ovat biotalousliiketoiminnan kehittäminen ja uusiin innovaatioihin perustuvan kestävän liiketoiminnan synnyttäminen, uusien teknologioiden ja digitalisaation hyödyntäminen, kykyjen ja osaamisen kehittäminen sekä yritysverkostojen ja ekosysteemien rakentaminen. BioPaavo on Keski-Suomen liiton rahoittama hanke Euroopan aluekehitysrahaston tuella. 

Yhteistyössä

Kasvu Open Oy on Keski-Suomen kauppakamarin voittoa jakamaton yleishyödyllinen tytäryhtiö, jonka ydinajatus on kohtauttaa kasvuyrityksiä ja huippuasiantuntijoita. Kasvu Open on valtakunnallinen kasvuyritysten sparrausohjelma. Kasvu Openin sparrausprosessi on sovellettu Jyväskylän yliopiston kasvuyritystoiminnan professori Marko Sepän ja hänen tiiminsä kehittämästä Kasvun Kiitorata -metodista.



Biotalouden yrityskiihdyttämö Saarijärvelle –hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella sekä Sitra ja Saarijärven kaupunki. Hankkeen aikana järjestämme hackathoneja pilotoidaksemme ja kehittääksemme kiihdyttämön palveluita, joten niihin osallistuminen on maksutonta niin toimeksiantajille kuin osallistujille.

Lataa kutsu pdf-tiedostona: SavottaHackathon kutsu.pdf

Download the invitation as a pdf: SavottaHackathon invitation EN.pdf

Tekstiilijätteet taipuvat rakennuslevyiksi

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavon hackathonissa haettiin hyödyntämistapoja tekstiilijätteelle. Kilpailun voittajaehdotus voisi ratkaista Euroopan tekstiilijäteongelman.