JoutsenHackathon
Uutta liiketoimintaa untuvatekstiiliteollisuuden sivuvirroista
Hackathonin tavoitteena on löytää uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Joutsen Finland oy:n untuvatekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä Viron ja Suomen tehtailla syntyville sivuvirroille. Hackathonin tavoitteena on lähteä hakemaan ideoita ja yhteistyökumppaneita sekä herättelemään uusia toimijoita ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää tekstiiliteollisuuden sivuvirtoja ja korvata osa neitseellisistä raaka-aineista kierrätysmateriaaleilla. Kuten vanha sananlasku kertoo, toisen roska voi olla toisen aarre!
Mistä on kyse
Joutsen Finland oy:n tuotteiden (mm. untuvatakit, untuvapeitot) valmistuksessa Viron ja Suomen tehtailla syntyvät sivuvirrat jakautuvat leikkuujätteeseen (polyamidi, polyesteri), pölyyn sekä roskasta ja sulista muodostuvaan jakeeseen. Tuotannossa kiinnitetään paljon huomiota siihen, että mahdollisimman iso osa materiaalista hyödynnetään ja jätteen synty pidetään minimissä. Siitä huolimatta hyödyntämättä jäävää sivuvirtaa syntyy leikkuujätteenä yhteensä n. 5 t/v, roskasulkana 4 t/v ja pölynä n. 1,5–2 t/v. Roska- ja sulkajae sekä pöly ovat hyvin kevyitä, joten syntyvän jätteen tilavuus on suuri. Tällä hetkellä materiaali menee muiden hyödyntämistapojen puuttuessa energiajätteeksi ja polttoon.
Leikkuujäte (kangas, vanu) sisältää pääsääntöisesti polyesteri- ja polyamidimateriaaleja. Jätteen seassa on kaavapaperia, ja materiaalissa on standardien mukainen myrkytön vettähylkivyyskäsittely. Pölyä syntyy, kun untuvasta poistetaan pesuprosessin aikana pöly, hilse, rasva ja eläinperäiset valkuaisaineet. Roskasulkajae koostuu untuvatuotteisiin sopimattomista liian suurista höyhenistä ja roskasta (mm. pienet kivet).
Roska- ja sulkajae sekä pöly ovat hyvin kevyitä, joten syntyvän jätteen tilavuus on suuri. Tilavuudeltaan 0,7 m3:n roska-sulkasäkki painaa n. 25 kg, ja 130 litran pölysäkki n. 2–5 kg. Roskasulkia on eri värejä, valkoista, harmaata ja kirjavaa.
Joutsen Finland Oy:n tehtaat sijaitsevat Suomessa Riihimäellä ja Virossa Märjamaalla (n. 70 km Tallinnasta). Valtaosa tuotannon sivuvirroista syntyy Virossa (Suomessa n. 0–200 kg/v leikkuujätettä, n. 50–100 kg/v roskasulkajaetta ja n. 500 kg/v höyhenjalostuksen pölyä).
Hackathonin tavoitteena on löytää yksi tai useampi kumppani, jotka pystyisivät vastaanottamaan tekstiilituotannon sivuvirtana syntyviä materiaaleja säännöllisesti. Mahdollisia materiaalien hyödyntämiskohteita voisivat olla esim. hyödyntäminen eristeissä, kuivikkeissa, täytemateriaalina tai esimerkiksi kalastustarvikkeissa. Mahdollisuuksia on siis monia tekstiiliteollisuuden ulkopuolellakin, ja ratkaisu materiaalin hyödyntämiseen saattaakin löytyä joltain ihan muulta toimialalta.
#kiertotalous #kierrätysmateriaalit #sivuvirrat #tekstiilijäte #tekstiiliteollisuus #vastuullisuus #kestävyys #jamk #myrsky2023 #react #esr #yritystenmuutoskumppanina #muutoskyvykkyys #vihreäsiirtymä #kestäväkehitys
Tervetuloa ratkaisemaan haastetta!
Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Mikä JoutsenHackathon?
Myrsky-hanke avaa yhteistyössä Joutsen Finland oy:n kanssa Hackathonin, jonka tavoitteena on löytää uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Joutsen Finland oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. Hackathonin tavoitteena on lähteä hakemaan ideoita ja yhteistyökumppaneita sekä herättelemään uusia teollisuudenaloja ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää tekstiiliteollisuuden sivuvirtoja. Joutsen Finland Oy tarjoaa parhaat ideat esittäneille tiimeille yhteistyötä ideoiden ja uusien palvelujen edelleen kehittämiseen sekä markkinointiin omille asiakkailleen ja verkostoilleen.
Joutsen Finland oy perheyrityksen perustaja Marius Pedersen määritteli Joutsenen tavoitteeksi valmistaa laadukkaita tuotteita, jotka tuottavat hyvää mieltä käyttäjilleen - työyhteisössä, jossa on hyvä henki. Tuo ajatus on ohjannut kaikkia tehtyjä valintoja. Se ohjaa aidosti välittämään niin asiakkaista, eläinten hyvinvoinnista, yhteistyökumppaneista, työntekijöistä, yhteisöstä kuin ympäristöstä. Maailma on kuitenkin muuttunut monella tapaa, toimintamme kasvanut ja pitkien hankintaketjujen ansiosta toiminnallamme on laajemmat vaikutukset kuin yritystoiminnan alussa. Tavoitteenamme on vielä tänäkin päivänä kuunnella asiakasta ja valmistaa korkeat laatuvaatimukset täyttäviä pitkäikäisiä Joutsen-untuvatuotteita kestävällä tavalla sekä pitää huolta tuotteista koko niiden elinkaaren ajan. Joutsen ei käytä eläviltä eläimiltä nypittyä untuvaa ja toimii EU-lainsäädännön ja eettisten ohjeiden mukaisesti. Lisätietoa untuvasertifikaatista
Osallistujat
Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tiimisi voi koostua oman organisaatiosi edustajista tai voit muodostaa organisaatiorajat ylittävän joukkueen juuri tätä haastetta varten! Hackathoniin osallistuminen on maksutonta. Hackathonin kielinä ovat suomi ja tarvittaessa englanti.
Lue tarkemmat osallistumissäännöt (pdf) ›
Tuomaristo
Tuomaristoon kuuluvat edustajat Joutsen Finland oy:stä, Jamkista, sekä 1 - 2 muusta asiantuntijaorganisaatiosta.
Miksi kannattaa osallistua?
- Pääset happotestaamaan ideaasi ja saat välittömän palautteen potentiaaliselta asiakkaalta ja/tai yhteistyökumppanilta
- Löydät uusia liiketoimintamahdollisuuksia: Sinulla on mahdollisuus pitkäkestoiseen yhteistyöhön, kehittyvään liiketoimintaan ja tarvittaessa tuotekehitysyhteistyöhön toimeksiantajayrityksen kanssa
- Finalistina saat monialaisen asiantuntijatiimin sparraajiksesi ratkaisujen hiomisessa ja yhteistyön rakentamisessa
- Pääset verkostoitumaan muiden aihepiiristä kiinnostuneiden osallistujien ja asiantuntijoiden kanssa
Aikataulu
- Haasteen julkaisu 22.8.2023
- Ilmoita ideasi ja tiimisi mukaan haasteeseen viimeistään 18.9.2023. Alustavassa ehdotuksessa sinun tulee kuvata lyhyesti ideasi ja tiimi, jolla osallistut haasteeseen
- Jatkoon valitut ideat ja tiimit julkaistaan viimeistään 25.9.2023
- Kick-off-tilaisuus järjestetään to 5.10.2023 klo 13 - 16, jolloin osallistujatiimit tapaavat toisensa ja toimeksiantajayrityksen edustajat. Kick-off tilaisuudessa Joutsen Finland oy:n asiantuntijat kertovat osallistujatiimeille lisää toimeksiannosta. Tilaisuus järjestetään Joutsen Finland oy:n Riihimäen tehtaalla (Pakkaskatu 6, Riihimäki)
- Hackathon-päivä järjestetään to 9.11.2023 koko päivän tapahtumana, ja päivän päätteeksi valitaan voittaja(t). Tilaisuuteen voi osallistua Jamkin Biotalousinstituutilla Saarijärvellä, tai jos ei millään pääse paikalle, on osallistuminen mahdollista verkon kautta.
Ilmoittautuminen on päättynyt
Lisätietoja
Hanna Lampinen-Vilkkilä, Projektiasiantuntija, Jamk Biotalousinstituutti, [email protected], p. +358 50 577 0757
Katja Helen, Fashion division manager, [email protected], p. +358 40 589 8828
Pia Majamäki, Varatoimitusjohtaja, [email protected], p. +358 400 210 868
Järjestäjä
Myrsky-hanke - Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa
MYRSKY-projektin tavoitteena on luoda ammattikorkeakoulujen yhteistyönä nopeasti ja helposti haltuun otettavia palveluita yrityksille vihreän siirtymän, muutoskyvykkyyden ja digitalisaation teemoissa. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Suomen Yrittäjät. Lue lisää Myrsky-hankkeesta: https://www.jamk.fi/fi/projekti/myrsky
BioPaavo by Jamk on biotalouden yrityskiihdyttämö, jonka tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja globaalisti merkittäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi kansainvälisessä biotalouden toimintaympäristössä. BioPaavon keskeisinä tehtävinä ovat biotalousliiketoiminnan kehittäminen ja uusiin innovaatioihin perustuvan kestävän liiketoiminnan synnyttäminen, uusien teknologioiden ja digitalisaation hyödyntäminen, kykyjen ja osaamisen kehittäminen sekä yritysverkostojen ja ekosysteemien rakentaminen. Lue lisää: https://www.jamk.fi/fi/projekti/biopaavo
Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.