Aktiivisempi toimintakulttuuri
Liikkuvat-kokonaisuuden tavoitteena on aktiivinen toimintakulttuuri varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Likesillä seurataan ja arvioidaan aktiivisen toimintakulttuurin tilaa ja kehittymistä.
Liikkuvat-kokonaisuuden tavoitteena on aktiivinen toimintakulttuuri varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.
Toimintakulttuurin tilaa ja kehittymistä seurataan ja arvioidaan Nykytilan arviointi -työkalun avulla. Eri kohderyhmille on olemassa omat arviointilomakkeet, ja ajantasaiset tulokset ovat tarkasteltavissa ohjelmien verkkosivuilla.
Lisäksi tehdään tutkimusta esimerkiksi liikunnan ja liikkumisen olosuhteista, henkilöstön näkemyksistä ja kokemuksista toimintakulttuurin kehittämisestä sekä lasten ja nuorten näkökulmasta liikkumisen edistämiseen.
Olosuhteet liikkumisen mahdollistajina
Liikkumisolosuhteet luovat tai rajoittavat mahdollisuuksia lasten ja nuorten fyysiselle aktiivisuudelle. Nykytilan arviointi -työkalulla voidaan arvioida myös olosuhteiden tilaa.
Osana Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman seurantaa toteutettiin vuonna 2019 kartoitus liikkumisen olosuhteista varhaiskasvatusyksiköissä. Kyselyssä selvitettiin varhaiskasvatusyksikön piha-alueeseen, lähiympäristöön, sisätiloihin, tilojen käyttöön ja välineisiin liittyviä tietoja. Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan yksikkönsä liikuntaolosuhteiden riittävyyttä ja toimivuutta.
Lue lisää
Henkilöstön rooli liikkumisen edistämisessä
Henkilöstön kokemuksia ja näkemyksiä liikunnallisen toimintakulttuurin edistämisestä on kerätty useaan kertaan varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Keväällä 2024 kerätään uudet aineistot perusopetuksessa ja toisella astella. Varhaiskasvatuksen henkilöstölle kysely toteutetaan syksyllä 2024.
Lue lisää
- Henkilöstön näkemyksiä ja kokemuksia liikkumisen edistämisestä varhaiskasvatuksessa
- Kysely peruskoulujen henkilökunnalle syksyllä 2020 - Liikkuva koulu
- Toisen asteen oppilaitosten henkilöstökyselyn tulokset - Liikkuva opiskelu
- Yhteisöllisyyttä ja iloa – Liikkuva koulu henkilökunnan osallisuuden tukena
- Viihtyvyyttä ja työrauhaa
Tietosuojaseloste_henkilöstökysely_Liikkuva varhaiskasvatus_Liikkuva koulu_Liikkuva opiskelu pdf
Lasten ja nuorten osallisuus
Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen on keskeinen teema Liikkuvat-toiminnassa.
Liikkuva koulu -ohjelmassa kehitetty nykytilan arviointi 5.–9. luokan oppilaille on oppilaiden osallisuutta tukeva työkalu. Kyselyn avulla oppilaat voivat arvioida omaa liikkumistaan koulupäivän aikana sekä oman koulunsa liikkumiseen liittyviä käytäntöjä. Samalla koulu saa tietoa Liikkuva koulu -toiminnasta oppilaiden näkökulmasta sekä heidän ideoistaan toiminnan kehittämiseksi.