Mitä tekoäly tarkoittaa
Jamkin Kuntoutusinstituutin AIRE-projektissa hyödynnetään tekoälyä chatbotin keskustelupolkujen rakentamiseen. Tekoälyllä tarkoitetaan eräänlaista keinoälyä, jossa tietokoneohjelma tekee isoon tietomäärän käsittelyyn liittyviä toimintoja. Koneen niin sanottu ”älykkyys” syntyy siitä, että tietokoneilla on kyky erittäin tehokkaaseen laskentaan, datan tallentamiseen ja datan yhdistelyyn.
Ohjelmistolle luodut algoritmit toimivat koneen ohjeistajina eli huolehtivat siitä, että se kykenee tulkitsemaan ja hyödyntämään tietoa erilaisissa toiminnoissa ja tilanteissa matkalla kohti ongelmanratkaisua.
Tekoäly voidaan jakaa kahteen tyyppiin:
Kapea tekoäly = Tekee rajattuja tehtäviä ja ratkaisee ongelmia, joita sille on opetettu tietyllä alalla, tietyn logiikan perusteella. Eli se tekee juuri sen mitä sille on opetettu ja mitä se käsketään tekemään. Kapeaa tekoälyä on ympärillämme jo paljon.
Vahva tekoäly = Pyrkii mallintamaan ihmisymmärrystä ja kykenee ratkaisemaan laajasti erilaisia ongelmia. Toisin sanoen, vahva tekoäly vastaisi ihmisälykkyyttä ja ihmisen tietoisuutta. Vahva tekoäly on tulevaisuutta.
AIRE-projektin keskustelevan tekoälyn hyödyntämisessä on kyse kapeasta tekoälystä. Opetamme siis botille, mitä ihmiset saattaisivat siltä kuntoutukseen liittyen kysyä ja mitä botin pitäisi kysymykseen vastata.
Jos kiinnostuit perehtymään lisää tekoäly-aihepiiriin, niin voit tutustua esimerkiksi eOppivan ja Valtionvarainministeriön tuottamaan webinaarisarjaan: https://www.eoppiva.fi/kokoelmat/tekoalywebinaarit/
---------------------
AIRE-projektin aihepiirin ja sisältöjen seuraaminen onnistuu somessa #AIREhanke. Lisää tietoa koko projektista ja tekemisestämme löytyy jamk.fi/aire -kotisivuillamme.