Tietoa AIRe Platform -projektista

Ihminen ja chatbot kumppaneina

AIRe Platform – Digitaalisen kuntoutuksen alusta

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) Kuntoutusinstituutissa vastataan kuntoutuksen maailmanlaajuisesti kasvavaan tarpeeseen digitaalisen kuntoutuksen keinoin. Tarkoituksenamme on rakentaa älykäs alustaratkaisu ja digitaalisen kuntoutuksen simulaatio- ja kehittämisympäristö, jonka suunnitteluun osallistetaan alan toimijoita, teknologiayrityksiä, loppukäyttäjiä sekä Kuntoutusinstituutin monialaista asiantuntijajoukkoa.

Investoitavaan alustaan rakennetaan keskeiset älykkyydet, jotta kuntoutujan oman toimintakyvyn arviointi sekä palveluihin ohjautuvuus on mahdollista yhden selkeän kuntoutuspolun kautta ihmiskeskeisesti, kuntoutujan yksilölliset tarpeet huomioiden. Kehitystyön punaisena lankana toimii ajatus, jossa uusia teknologioita hyödynnetään palveluiden yhteen kokoamiseksi perinteisten siilojen tai pirstaleisuuden sijaan.

AIRe Platformin taustajärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin, avoimiin rajapintoihin ja tietosisältöihin. Järjestelmän suunnittelussa huomioidaan sen toiminnoista vastaavien osa-alueiden riippumattomuus ja helppo käyttöönotto sekä käytössä olevien teknologioiden vaihtokelpoisuus. Ratkaisujen vaihtoehdoista käydään tiivistä vuoropuhelua hankintaprosessiin valittujen teknologiayritysten kanssa.

Miksi innovaatiokumppanuus?

Jamkin hankintayksikkö on valinnut alustan hankintamenettelyksi innovaatiokumppanuuden, jossa kehitetään tilaajaan tarpeita mahdollisimman hyvin vastaava ratkaisu. Hankinnan monimuotoisuus sekä uutuusarvo huomioiden hankintaprosessi edellyttää aktiivista vuoropuhelua ja neuvotteluita markkinatoimijoiden kanssa. Innovaatiokumppanuus palvelee tämän tyyppistä kehitystyötä, sillä menettelylle on tyypillistä laaja ja monipuolinen vuorovaikutus sekä yhteistyö markkinatoimijoiden kanssa.

Kannustimena toimivat kehityspalkkiot ja mahdolliset uudet kehitystyön tuloksena syntyvät tulevaisuuden kuntoutuksen tuote- tai palvelumallit. Hankinnan tavoitteet tukevat uusien innovaatioiden syntymistä, kansainvälistymistä, alueellista elinvoimaa ja kilpailukykyä sekä osaamisen kasvua. Hankintaa osallistuvien toimijoiden osaamisen kehittymistä ja liiketoimintapotentiaalin laajenemista tuetaan hyvien käytäntöjen jakamisen, prosessien uudistamisen ja yhteiskehittämisen keinoin.

Älykäs digitaalisen kuntoutuksen alusta ja kehittämisympäristö tukee kuntoutujan osallisuutta ja aktiivisuutta kuntoutumisen eri vaiheissa, sekä tarjoaa kuntoutusalan toimijoille mahdollisuuden hyödyntää ihmiskeskeisesti suunniteltua modernia teknologiaa osana kehittyviä asiakaspalveluprosessejaan. Lyhyen aikavälin vaikutuksena innovatiivinen hankinta mahdollistaa uusien digitaalisten kuntoutuksen palveluiden pilotoinnin ja simuloinnin yhteiskehittämisen keinoin. Pitkän aikavälin vaikutuksena digitaalista kuntoutusta edistävällä alustaratkaisulla on vaikutusta kuntoutusalan toimijoiden palveluiden saatavuuden paranemiseen ja työskentelyprosessien kehittymiseen sekä liikevaihdon kasvuun uusiempien teknologioiden hyödyntämisen ja toiminnan tehostumisen myötä.

Yhteistyöhön osallistuminen kannattaa

Digitalisaation mahdollisuudet ja tekoälyn hyödyntäminen tarjoavat erinomaisen pohjan kuntoutusalan laaja-alaisten palveluiden kehittämiselle ja lisäävät alan resilienssiä muuttuvissa tilanteissa (esimerkiksi pandemiat) yli valtiorajojen. Loppukäyttäjän tarpeisiin vastaava, skaalautuva, joustavasti toimintakykyä ja kuntoutumisprosessia tukeva, asiakaslähtöisestä näkökulmasta kuntoutuksen toimintaympäristöä varten kehitetty digitaalinen palveluratkaisu puuttuu tällä hetkellä markkinoilta.

Uusien tekoälyratkaisujen parissa työskenteleville teknologiayrityksille tarjoutuu mahdollisuus osallistua uudenlaisen digitaalisen alustaratkaisun kehittämistyöhön yhdessä kuntoutusalan asiantuntijoiden, palveluntarjoajien ja heidän asiakkaidensa kanssa. Samanaikaisesti säästöjä tuovan, mutta ihmiskeskeiseksi suunniteltavan palvelun kehittämistyössä on yhdistettävissä modernilla tavalla suomalaisten teknologiayritysten digitaalisten ratkaisuvaihtoehtojen ja kuntoutusalan käyttäjätarpeiden syvällinen tuntemus. Uudet kumppanuudet luovat edellytyksiä uusille teknologisille innovaatioille ja synergioita toimialan yrityksille rakentaa uudenlaista liiketoimintaa.

Avoimeen lähdekoodiin pohjautuva alustaratkaisu edistää uudenlaisen digitaalisen kuntoutuksen mahdollisuuksia. AIRe-Platform tarjoaa erilaisia palveluita ja tuotteita ihmisten hyvinvoinnin ja hyvän, toimintakykyisen arjen tukemiseen. Kehitettävä digitaalisen kuntoutuksen alusta näyttäytyy käyttäjilleen vuorovaikutuksellisena ja ihmiskeskeisesti suunniteltuna kokonaisvaltaisena palveluna. Tällä hetkellä kuntoutuskentän haasteena on yleisesti tunnistettu palveluiden pirstaleisuus ja siiloutuneisuus, sekä se, että erilaiset käytössä olevat järjestelmät voivat asiakkaan näkökulmasta lisätä palveluiden käytön kompleksisuutta.

Kehitystyöhön osallistetaan kuntoutusalan palveluiden loppukäyttäjiä – myös toimintarajoitteisia henkilöitä, ja kehitetään palvelua heidän kanssaan yhteistyössä, pilotoiden ja testaten palvelukonseptia. Loppukäyttäjien osallistamisessa kiinnitetään prosessin eri vaiheissa huomiota kielelliseen ilmaisuun siten, että myös tekoälyn, digitaalisten innovaatioiden tai kuntoutuksen ei-asiantuntijat kykenevät osallistumaan täysivaltaisesti keskusteluun. Samalla lisätään ymmärrystä ja tietämystä digitaalisten palveluiden mahdollisuuksista juuri kuntoutuksen toimintaympäristössä sekä palveluita kehittävien teknologiayritysten, kuntoutuksen ammattilaisten ja heidän asiakkaidensa, että suuren yleisön keskuudessa.

Kuntoutusinstituutin tahtotila – uuden kehittäminen

Jamkin Kuntoutusinstituutissa halutaan edistää ihmiskeskeisten ja kokonaisvaltaisten palveluiden kehittämistyötä, jotka tukevat saumatonta palveluohjausta ja osallistavia kuntoutumisprosesseja moderneja teknologioita hyödyntävien toimintaympäristöjen ja ratkaisujen avulla. Tavoitteenamme on olla kuntoutuksen uudistaja, joka tunnustetaan ja tunnistetaan laajasti kuntoutuksen kehittämisen globaalina toimijana. Tähän tavoitteeseen on mahdollisuus päästä kehittämällä avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalisen kuntoutuksen vuorovaikutteinen ja uusimpia teknologioita sekä tekoälyä hyödyntävä alustaratkaisu, joka kerää yhteen kuntoutuspalveluiden kehittäjä- ja tuottajaosapuolet sekä kuntoutuksen palveluita ja tuotteita hyödyntävät ihmiset.

Hankkeen toteutusaika on 1.8.2022-31.12.2024. Hanketta rahoittaa Business Finland.

Lisätietoja

Henna Nyman

Asiantuntija, Specialist
HYVI T&K, Research and Development
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358404870714