Kohti digiä - Aloittelevat käyttäjät
Näiden harjoitusten kautta aloittelevat käyttäjät voivat jakaa kokemuksiaan digin käytöstä. Olemassaolevia taitoja vahvistetaan ja löydetään uusia digitaalisuuden mahdollisuuksia.
Keskustelu digikokemuksista
Keskustelkaa digitaalisuuteen liittyvistä käyttökokemuksista. Keskustelun tarkoituksena on havaita, miten paljon digitaalisuutta arkisiin toimintoihin liittyy. Digitaalisuus voi olla esimerkiksi asiointia tai viihtymistä verkossa.
Kysymyksistä voidaan käydä keskustelua vapaamuotoisesti.
- Millainen digikäyttäjä olet?
- Mitä asioita olet tehnyt digitaalisesti?
- Millä tavoin olet tutustunut digitaalisuuteen tähän mennessä? Esimerkiksi digilaitteet, sovellukset, palvelut, media, arjen digiratkaisut.
Keskustelkaa seuraavaksi digitaalisuuteen liittyvistä tunnekokemuksista. Keskustelun tarkoitus on lisätä ryhmäläisten tietoisuutta omasta minäpystyvyydestä sekä tunteiden vaikutuksesta digitaalisuuden hyödyntämiseen arjessa.
- Millaisia tunteita digitaalisuus herättää? Miten tulette näiden tunteiden kanssa toimeen? Käyttäkää DigiosaaVa-hankkeen digitunnekortteja tunteiden kuvaamiseen ja niistä keskusteluun. Tunnekorttien avulla voidaan miettiä digitaalisuuden eri osa-alueisiin liittyviä tunteita yksi kerrallaan (esimerkiksi ensin digitaalinen asiointi ja siihen liittyvät tunteet ja sen jälkeen digin viihdekäyttöön liittyvät tunteet).
- Onko sinua suostuteltu tai painostettu digitaalisuuteen?
- Miten uskot pärjääväsi digitaalisuuden osalta tulevaisuudessa?
Molemmat keskustelut voidaan käydä yhdessä sekä ryhmäprosessin alussa että lopussa, jolloin voidaan havaita mahdollinen muutos omassa digikäyttäytymisessä sekä suhtautumisessa digitaalisuuteen. Keskusteluista voidaan tehdä muistiinpanoja tai päiväkirjaa, jolloin voidaan nähdä, onko rohkeus digitaalisuuden hyödyntämiseen lisääntynyt ja luottamus omaan pystyvyyteen muuttunut.
Harjoitus 1. Digitaalisuuden mahdollisuuksien esittely ja kokeilu
Tämän harjoituksen tarkoitus on vahvistaa myönteistä asennoitumista digitaalisuuteen. Ryhmäläisiä autetaan huomaamaan uusia ja erilaisia digitaalisuuden heille tuomia mahdollisuuksia ja hyötyjä.
Vaihe 1:
Keskustellaan vapaamuotoisesti seuraavista teemoista:
- Mikä sinua kannustaa digitaalisuuden hyödyntämiseen arjessasi?
- Millaisia mahdollisuuksia digitaalisuus voisi tuoda omaan arkeesi ja elämääsi?
- Millaisia digitaalisuuden mahdollistamia asioita haluaisit kokeilla, vahvistaa tai oppia?
Vaihe 2:
Ryhmäläiset voivat valita vähintään yhden itseään kiinnostavan sovelluksen, sivuston tai toiminnon, jota he kokeilevat itse ryhmän aikana. Tähän voidaan sovitusti palata tulevilla ryhmäkerroilla ja/ tai ryhmäläinen voi kokeilla ja hyödyntää sitä itsenäisesti.
- Tiedon etsimisen ja löytämisen keinot: Googlen palvelut Lens, Maps ja Earth sekä edistynyt tiedon haku.
- Digitaaliset palvelut ja sivustot: Kirjaston digitaaliset palvelut kuten digilehdet, e-kirjat, äänikirjat ja musiikki.
- Hyvinvointisovelluksia ja sivustoja: Askelmittari, Mieli.ry, Selkäliitto.
- Arkea helpottavat palvelut ja sovellukset: Kauppatilaus, sää, uutiset, Yle Areena, Radio Garden, Tankille.
- Digiä vapaa-aikaan: Sudoku, sanapelit, ristikot, mobo-suunnistussovellus, AI Art generator, tähtikartta, photopea.com
Harjoitus 2. Digitaitojen vahvistaminen
Tämän harjoituksen tarkoituksena on vahvistaa aloittelevien käyttäjien perusosaamista digitaalisuuden hyödyntämisessä sekä rohkaista heitä vahvistamaan taitojaan myös itsenäisemmin.
Ennakkovalmistelut:
Lataa sähköisenä tai tilaa Kuuloliiton Digitaidot-peli.
- Voit tutustua Ylen Digitreeni sivustoon ja arvioida materiaalien soveltuvuutta asiakkaillesi osoitteessa Digitreenit – yle.fi.
- Digitreenien peruskurssi – taitoja uteliaille | Digitreenit | yle.fi
Huomioithan, että Ylen digitreenit edellyttävät sujuvaa lukutaitoa. Jos lukeminen tuntuu työläältä, kokeilkaa Edge-selaimessa olevaa kuuntelu-toimintoa tai tekstin kuuntelu-sovellusta. Lisävinkkejä tekstin kuunteluun löytyy sivustolta Smäly | Älykkäitä välineitä - parempia tuloksia (smaly.fi) Tekstikoon suurentaminen digilaitteen asetuksista voi myös helpottaa lukemista.
Harjoitus:
Aloittevalle käyttäjälle soveltuvia tapoja kehittää digiosaamista:
- Kuuloliiton digitaidot-pelistä valitaan jokin teema ja pelataan peliä yhdessä. Pelaaminen voi vahvistaa myös ryhmän yhteenkuuluvuutta.
- Tutustutaan yhdessä Ylen digitreenit sivustoon ja keskustellaan niistä.
Keskustelukysymyksiä:
- Mitä digitaalisia taitoja sivuston avulla on mahdollista vahvistaa?
- Mitä digitaalisia taitojasi voisit vahvistaa tämän sivuston avulla?
- Haluaisitko hyödyntää sivuja yhdessä ryhmän kanssa vai itsenäisesti
- Haluaisitko tutustua esimerkiksi johonkin näistä kursseista:
Välitehtävä
Välitehtävä tukee tällä kerralla käytyjä asioita. Välitehtävän sopiva haastavuus, mielekkyys ja merkitys asiakkaalle on keskeistä.
Aloittelevan käyttäjän välitehtävä voi olla esimerkiksi:
Kokeile tai käytä jotakin toimintoa, sovellusta tai sivustoa digilaitteellasi.